Hahmokakkujen myynti ja leipurin vastuu

kopiosuoja-ja-leipurin-vastuu

 

Kaikki varmaan tietävät Olaf-lumiukkokakut ja Salama McQueen-kakut, mutta tiesitkö, että ilman lisenssiä niiden myynti ei ole sallittua.

Tämänkertaisessa postauksessa pohdin tekijänoikeuksia rikkovien kakkujen valmistusta myyntiin koko alaa vaivaavana ongelmana, kerron tekijänoikeudesta ja teossuojasta hieman perusteita ja ehdotan ratkaisuja asiakkaiden pyyntöihin. Loppuun olen linkannut erinäisiä tekijänoikeudesta lisää infoa tarjoavia tietolähteitä.

 

”Mistä tässä nyt oikein on kyse?”

 

Mieltäni on painanut jo pitkään kotimaisen kakkuskenen pinnan alla muhiva seikka, josta kaikki tietävät, mutta josta kukaan ei tunnu tahtovan puhua; yritysten tekijänoikeuksia rikkovien hahmokakkujen valmistus myyntiin ilman asianmukaisia lisenssejä.

Postauksen tarkoitus ei ole osoittaa sormella ketään nimeltä mainittua yrittäjää tai viikonloppukakkumaakaria, vaan nostaa alaa kokonaisuutena vaivaava ongelma päivänvaloon ja lisätä tietoisuutta asian ympärillä. Usein tuntuu, että tämän aiheen suhteen halutaan mieluummin sulkea silmät tai katsoa toisaalle, kuin oikeasti puhua asiasta kaunistelematta niinkuin se on.

Pulmallinen toiminta on todella yleistä ja ilmapiiri valitettavan välinpitämätöntä ja hiljaisesti hyväksyvää. Kun tutkii netissä eri sivutoimisten tai päätoimistenkin kakkuyrittäjien nettisivuja, on vaikea löytää tekijää, joka ei tarjoaisi fantasiakakun tai lasten synttärikakun kohdalla vaihtoehtona jonkinlaista Disney-hahmoa hyödyntävää teemakakkua.
Harkitsin, että olisin koostanut tähän niiltä sivuilta napatuista kuvista kuvakollaasin ongelman demonstroimiseksi, mutta en halua nimetä tässä ketään tekijää, sillä en koe julkisen häpäisyn nyt auttavan yhtään. Tämän postauksen julkaisuhetkellä kuitenkaan ei ole vaikeaa sellaisia kuvia kakkuyrittäjien nettisivuilta löytää.  Googlatkaa itse.

Ollakseni täysin rehellinen ja avoin, ettei väärinymmärryksiä syntyisi, minäkin olen leipurinurani alussa leiponut tällaisia kakkuja kavereilleni ja saanut niistä rahaa. Kun otin asiasta enemmän selvää ja tajusin tuollaisen toiminnan olevan luvatonta, lopetin. Koen, että kun nyt tiedän mikä on oikein ja väärin, voin ainoastaan kieltäytyä valmistamasta tekijänoikeuksia rikkovia tuotteita.  Kaikki te muutkin tätä mahdollisesti lukevat kakkuyrittäjät, tekin voitte valita tehdä oikein.

Jotta asia ei jäisi epäselväksi, logoja, tuotemerkkejä tai vaikka animaatiohahmoja suoraan kopioivien kakkujen myynti ei ole luvallista. Se rikkoo tekijänoikeuksia.  Jos leipuri haluaa valmistaa asiakkaan tilauksesta kakun, jonka muotoilee ja koristelee vaikka Autot-elokuvasta tutun Salama McQueenin muotoiseksi ja näköiseksi, täytyy tehdä Disney-yhtiön kanssa lisenssisopimus hahmon luvalliseen käyttöön. Ilman Disneyn antamaa lupaa kaikkien heidän tuotemerkkiensä, logojensa ja tekijänoikeussuojattujen hahmojensa käyttö myyntiin valmistetuissa tuotteissa on kiellettyä.

Se tarkoittaa ettei asiakas voi sellaista kakkua tai tuotetta tilata tai leipuri sitä rahaa vastaan leipoa.

 

Mitä tekijänoikeus on ja mitä ei ole?

 

Aloitetaan nippelistä.  Tekijänoikeus syntyy automaattisesti kaikkiin tuottamiisi teoksiin, kuten vaikka ottamiisi valokuviin, blogin grafiikoihin tai kirjallisiin tuotoksiin. Tekijänoikeus koskee teosta kokonaisuutena, eli vaikka ottamasi valokuva on suojattu, valokuvan aihe tai vaikka sen kompositio eivät ole.

Teossuoja ei ulotu automaattisesti kaikkeen tuotettuun. Mikäli teos ei ole itsenäinen tai omaperäinen, teossuoja ei täyty ja näin ollen sen tekijänoikeutta ei voida rikkoa. Esimerkkinä mainitsen vaikka perinteisen sydänkuvion. Mikäli piirrät paperille yksinkertaisen, kaikkien tunteman sydämen, teossuoja ei täyty, mutta jos muodostat sydänaiheesta oman erityislaatuisen tulkintasi värein, lisäkuvioinnein ja maalatuin taustoin, se sen sijaan voi hyvinkin olla riittävän omaperäinen teos.

Teoksen tekijällä tai teoksen oikeuksien haltijalla (mikäli tekijä on luovuttanut oikeudet teokseen eteenpäin toiselle taholle) on oikeus päättää siitä, millaisiin tarkoituksiin teosta käytetään. Ilman teoksen oikeuksien haltijan lupaa sitä ei ole sallittua hyödyntää esimerkiksi kaupallisiin tarkoituksiin. Myöskään muunnelmien valmistaminen ilman lupaa ei ole sallittua.

Omaan käyttöön on luvallista valmistaa muutama yksittäinen kopio, mutta niitä ei voi teetättää toisella tekijällä tai myydä eteenpäin. Lahjana (raha tai hyödykkeet eivät vaihda käsiä) on mahdollista antaa tällainen kopio omalle läheiselle tai ystävälle.

Voit siis leipoa hahmokakun omaan henkilökohtaiseen käyttöösi tai viedä sellaisen lahjaksi vaikka sukulaislapsen syntymäpäiväjuhlaan, mutta et voi valmistaa sellaista tilauksesta tai pyynnöstä , kaupitella yrityksesi kautta tai ottaa siitä vastaan rahaa tai hyödykkeitä.

 

”Onko tällä minkäänlaista väliä?”

 

Minun mielestäni on väliä sillä, opetammeko alamme ja asiakkaat ajattelemaan, ettei ole merkitystä sillä, onko toiminta luvallista vai ei.

Jotkut meistä saattavat ajatella olevansa altavastaajina tässä kaikessa ja voivat haluta puolustella toimintaansa vetoamalla myynnin vähäisyyteen tai siihen, että yritys, jonka teossuojaa rikotaan on suuri ja varakas. Näen tätä samaa tekosyytä kaikilla käsityöaloilla, kun koitetaan oikeuttaa omaa väärintekoaan, kun siitä on huomautettu.

Toiset saattavat koittaa vedota siihen, että muutkin tekevät sitä. Siihen ei oikein voi muuta sanoa kuin, että omia aivoja on ihan luvallista käyttää. Ei ole mitään glooriaa siinä, että tekee tyhmiä juttuja vain siksi, ettei uskalla olla se ensimmäinen, joka sanoo: ”Ei”.

Toki esimerkiksi Disney on massiivinen ylikansallinen korporaatio, mutta miksi varastaminen heiltä olisi perustavanlaatuisesti erilaista kuin varastaminen joltain pienemmältä tekijältä? Heiltä varastetaan varmasti määrällisesti aivan valtavasti, sillä heidän suositut hahmonsa herättävät rakkautta ympäri maailman ja on kahmaloittain pienyrittäjiä ja sivutoimisia kakkumaakareita, jotka koittavat oikeuttaa myyntinsä sillä, että eihän heidän pieni toimintansa voi niin haitallista olla.
Jos Suomenkin kokoisessa maassa on satoja tällaisia, miettikää paljonko niitä on lopulta, kun muu maailma lasketaan mukaan. Kyse ei ole enää mistään pienestä rahasta, vaan pienistä puroista kasvaa valtava virta ja jokainen luvatta Disneyn hahmoja käyttävä siihen osallistuu.

Lisäksi on hyvä ottaa huomioon se, että esimerkiksi Disney on kuuluisa siitä, että jahtaa ja narauttaa tekijänoikeuksiaan rikkovia tahoja ja jopa haastaa heitä oikeuteen.  Et ole ehkä jäänyt kiinni vielä, mutta se on lopultakin vain ajan kysymys. En usko, että lain silmissä painaa kovin paljoa vetoamus siihen, että teet vain sitä mitä kaikki muutkin tekevät.

 

 

”Mutta kun asiakkaani haluavat tilata sellaisia kakkuja!”

 

Teetkö aina kaiken, mitä muut ihmiset sinulta pyytävät kyselemättä tai kyseenalaistamatta sitä mitenkään? Jos sinua pyydetään varastamaan kaupasta palkkiota vastaan, menetkö? (Jos menisit, älä hemmetissä kerro sitä minulle!)

Asiakkaat eivät aina tiedä tai ymmärrä mitä on luvallista myydä tai tilata. Ei voi tietää sitä, mistä ei tiedä mitään, eli jos ei ole ikinä kuullut tai ottanut selvää, ettei vaikka niitä Disney-kakkuja ole luvallista tilata ilman lisenssiä myyviltä, mistä he tietäisivät, ettei sitä saa tehdä?
Tietysti asiakkaillekin kuuluu vastuuta tässä, mutta suurin vastuu on meidän leipureiden harteilla. Meidän kuuluu kertoa näitä hahmokakkuja kysyville, että valitettavasti sellaisten myynti ei ole luvallista ja joko tarjota heille korvaavia vaihtoehtoja (niistä vielä lisää alempana) tai jättää asia siihen.

Asia ei ratkea taianomaisesti yhdessä yössä ja varmasti osa asiakkaista ei halua yrittääkään ymmärtää, kun Vieno-Petterin juhliin ei tulekaan nyt kolmikerroksista Moana-kakkua, jonka kuva on kaivettu Pinterestistä.  Sille nyt ei vain mahda mitään, että osa on jästipäitä, mutta haluan ajatella suurimman osan väestä olevan tolkun ihmisiä, jotka eivät väen vängällä tee tietoisesti väärin.

 

Asiakas: ”Moi! Haluttaisiin tilata kakku lapsen synttäreille. Meidän Vieno-Petteri rakastaa yli kaiken Moana-elokuvaa, joten ajateltiin, jos sä tekisit meille tällaisen kolmikerroksisen kakun, jossa on sokerimassasta toi Moana ja se sen possukaveri. Tässä on mallikuva Pinterestistä. Onnistuisko millä hinnalla?”

Leipuri: ”Moi! Leivon tosi mielelläni teidän juhliin synttärikakun, mutta valitettavasti tekijänoikeuslaki kieltää teossuojattujen hahmojen käyttämisen, jos ei ole lisenssisopimusta. En voi siis toteuttaa teille just tuollaista kakkua, jossa muovaisin ne hahmot teitä varten. Sen sijaan voin leipoa teille sellaisen paratiisisaarihenkisen kakun, jonne voitte itse ostaa kaupasta sellaiset Moana-figuurit ja asettaa sinne kakun päälle. Sopisiko tämä teille?”

 

”No mitä sitten voimme tehdä? Kerro nyt jokin ratkaisu tähän!”

 

Asian korjaamiseksi tärkeintä on kertoa asiakkaille, että tekijänoikeuksia rikkovien kakkujen myynti on valitettavasti lakia vastaan ja sitten tarjota heille korvaavia vaihtoehtoja.

Ratkaisuja on onneksi olemassa ja niitä on useampi kuin yksi. Tässä on muutamia ehdotuksia:

 

Ratkaisu: Voit ostaa lisensoidun kakkukuvan  tai marsipaanihahmon kaupasta ja käyttää sen kakun koristeeksi.

Ratkaisu: Voit ostaa itse tai pyytää asiakasta ostamaan lisensoituja leluhahmoja, jotka asetetaan kakun päälle koristeiksi.  

Ratkaisu: Voit koristella kakun vaikka talviteemaiseksi ilman hahmojen käyttöä (Frozen) tai paratiisisaariaiheella palmuineen ja kookospähkinöineen (Moana) ja koristelun voi halutessaan sitoa kyseisiin elokuviin ostamalla koristeiksi lisensoidut lelut tai vastaavat.

Ratkaisu: Voit koristella kakun hahmon värein (vihreä, lila ja musta = Hulk) ja ilmentää hahmoteemaa vaikka juhlien koristelussa tai kertakäyttökupeissa.

Ratkaisu: Kehitä oma kakkumallistosi, jossa ei ole hahmokakkuja.

Ratkaisu: Luo oma ainutlaatuinen tulkintasi  saduista tai tarinoista, jotka kuuluvat jo vapaan käytön piiriin, kuten vaikka Tuhkimo tai Prinsessa Ruusunen. Sellainen, joka ei kopioi kenenkään toisen teoksia.

Ratkaisu: Tee mahdoton todeksi ja neuvottele yrityksellesi lisenssioikeudet valmistaa luvallisesti niitä hahmokakkuja. Hyvin epätodennäköistä tosin, mikäli toimintasi on pienimuotoista.

 


Lisää tietoa aiheesta muun muassa täältä:

 

Disney-yhtiön luvattoman kopioinnin vastainen kannanotto (he ovat voimakkaasti sitä vastaan):  https://www.thewaltdisneycompany.com/wp-content/uploads/Antipiracy-Policy.pdf

Kuvasto -kuvaoikeuksien ABC: http://kuvasto.fi/kuvaoikeuksien-abc/

Opetus- ja kulttuuriministeriö: https://minedu.fi/tekijanoikeus

Tekijänoikeus.fi : https://tekijanoikeus.fi/

Kopiraitti-esite tekijänoikeudesta : https://tekijanoikeus.fi/wp-content/uploads/2015/03/kopiraitti-esite.pdf

 

. . .

 

 


 

Lue myös:

 

Kondiittorin ammatti    Turvallista-tarjottavaa    vadelmasuklaamoussekakku

Yksi kommentti artikkeliin ”Hahmokakkujen myynti ja leipurin vastuu

  1. Paluuviite: Hahmokakkujen myynti ja leipurin vastuu (arjen pienyrittäjän tekijänoikeutta ja luova ratkaisu) | Vähän postia Hailuodon rannoilta...

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s