Sitruunaiset prinsessaleivokset

prinsessaleivos-06-pieni

 

Vappubrunssille tai äitienpäivän kahvipöytään sopivat eri mainiosti sitruunaiset prinsessaleivokset.

Prinsessakakku ja -leivokset ovat aina olleet minusta mukavan muuntelukelpoisia tuotteita. Klassinen prinsessakakku pitää sisällään vaaleaa kakkupohjaa, vadelmahilloa ja diplomaattikermatäytettä. Pinnassa on useimmiten vaaleanvihreä marsipaani.

Oma versioni maistuu sitruunalta ja on sekä gluteeniton että vegaaninen.
Mantelille allerginen hunnuttaa leivoksensa sokerimassalla marsipaanin sijaan.

 

prinsessaleivos-05-pieni

 

Meillä ei ole mahdottomasti juhlapyhiin liittyviä perinteitä, mutta vappuna olemme koittaneet mahdollisuuksien mukaan viettää aikaa ystäväperheen kanssa. Nautimme hyvää ruokaa yhdessä, kahvittelemme, juomme simaa ja käymme vappukävelyllä yhdessä.

Äitienpäivänä taas rauhoitutaan ja kahvipöydässä on jotain pientä makeaa, jos kukaan on jaksanut tai muistanut tehdä.

Minusta parhaat kekkerit ovat leppoisia ja hyväntuulisia ilman turhaa pönötystä. Mukavaa seuraa, hyvää syötävää ja rentoa olemista.

 

 

prinsessaleivos-02-pieni

 

 

 

 

Sitruunaiset prinsessaleivokset  (G, Veg)

 

12kpl

 

Leivospohja:

Reseptin pohjana on käytetty Kämmenen kokoiset leivokset-blogin vaaleaa kakkupohjaohjetta.

  • 90g kikherneiden säilöntälientä kartonkitölkistä
  • 90g kidesokeria
  • 1/2 tl riisiviinietikkaa (tai mitä tahansa vaaleaa etikkaa. Sitruunamehukin käy)
  • 1rkl rypsiöljyä tai margariinisulaa
  • 70g semper fin mix-gluteenitonta jauhoseosta / puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 1/2tl leivinjauhetta

 

Mittaa kikherneliemi, sokeri ja etikka puhtaaseen, rasvattomaan kulhoon ja vaahdota kuohkeaksi, kovaksi marenkivaahdoksi.

Lisää öljy ja sekoita sekaisin vatkaimen hitaimmalla teholla aivan lyhyesti.

Lisää toisiinsa sekoitetut, sihdatut kuivat aineet ja kääntele ne lastalla varovasti tasaiseksi massaksi.

Kaavi kakkumassa leivinpaperoidulle pellille ja levitä lastalla tai raapalla noin 25×25 cm -kokoiseksi neliöksi.

Paista 180°C 12-15 min ajan. Anna jäähtyä.

 


 

Vegaaninen Lemon Curd    

Valmista yksi annos sitruunatahnaa ohjeen mukaan. Voit keittää curdin jopa kaksi päivää aiemmin ja säilyttää sen jääkaapissa peitettynä.

 


 

Sitruunainen diplomaattikerma

  • 250g alpro soijavispiä
  • 200g planti kauravispiä (korvaa soija, riisi, tms -vispillä gluteenittomaan versioon)
  • 50g kidesokeria
  • 50g vegaanista vaniljakreemijauhetta +)
  • 150g kylmää vettä
  • 100g vegaanista lemon curdia

 

Vispaa vaniljakreemijauhe kylmän veden sekaan. Jatka vispausta, kunnes seos paksunee. Anna odottaa noin puolen tunnin verran tekeytymässä.

Mittaa kulhoon soija- ja kauravispi sekä sokeri. Vaahdota kuohkeaksi ja pysyväksi vaahdoksi. Lisää kulhoon vaniljakreemi ja lemon curd ja vatkaa hitaalla teholla sekaisin.

 

+) Vegaanista vaniljakreemijauhetta myyvät tällä hetkellä ainakin Confetti ja Aaria.

 


 

Lisäksi:

  • n.400g marsipaania, sokerimassaa tai niiden sekoitusta
  • Sokerivettä (1dl vettä + 10g sokeria, kiehauta, jäähdytä)
  • valinnaisia koristeita, kuten sokerihelmia, marsipaaniruusuja, pakastekuivattua marjajauhetta, etc

 

Leivosten kasaus:

 

Kostuta leivospohjalevy sokerivedellä. Ota halkaisijaltaan  7-senttinen pyöreä muotti ja ota muotilla 12 ympyrää leivospohjasta.

Laita sitruunacurdista 100g erilleen diplomaattikermaa varten ja käytä loput leivospohjien voiteluun.

WP_20180418_14_28_57_Pro

Valmista diplomaattikerma ja pursota sitä silikonisten puolipallomuottilevyjen koloihin (12kpl). Älä pursota koloja aivan täyteen. Aseta sitruunacurdilla voidellut leivospohjat voideltu puoli diplomaattikermaa vasten vuokiin ja paina kevyesti paikoilleen.

Aseta leivosmuotit pakastimeen vähintään viideksi tunniksi.

 

Kun olet valmis koristelemaan leivokset, ota marsipaani/sokerimassa, pehmitä se ja kauli noin 2-3mm paksuksi levyksi. Ota 12-senttisellä ympyrämuotilla (tai esim kulholla) 12 marsipaaniympyrää.

Ota leivokset pakastimesta ja nopeasti työskennellen irroita leivokset muoteista ja peitä marsipaaniympyrällä. Siloita massan reunat tasaisesti leivoksen pintaan ja taivuta helman viimeiset millit leivoksen alle. Aseta tarjoilulautaselle tai leivospahveille.

Nopea työskentely on suotavaa, sillä leivos sulaa pinnastaan nopeasti ja massan siloitus paikoilleen voi muuttua hankalaksi. Jos tekniikka on oudompi, ota leivoksia pakastimesta aluksi yksittäin kunnes alkaa sujua.

Anna leivosten sulaa jääkaapissa noin puolentoista tunnin ajan ennen tarjoilua.
Koristele klassisesti tomusokerilla, modernisti marjajauheella tai suloisesti minikokoisella marsipaaniruusulla.

 

 

prinsessaleivos-01-pieni

 


 

Lue myös:

 

vegan-chocolate-cupcakes    3 menua valmistujaisiin: modernit juhlat    vadelmasuklaamoussekakku

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s