Vegaaniset ja gluteenittomat suklaakuppikakut

 

vegan-chocolate-cupcakes-02-pieni

 

Eilisen Earth Hourin kunniaksi päätettiin jälkikasvun kanssa leipoa suklaakuppikakkuja. Gluteenittomuus oli itsestäänselvää, mutta vegaanisia näistä tuli eniten siksi, että halusin testailla uudenlaisen kreemin valmistusta ja samalla oli erinomaisen hyvä syy petrata omia vegaanisen leivonnan taitoja.

Huomaan muutenkin, että valun jatkuvasti tasaista tahtia enemmän kasvipohjaisten vaihtoehtojen suuntaan kaupassa ja viikoittain kasvisruokapäiviä kertyy keskimäärin aina vain enemmän. Olen tästä oikein iloinen.

 

Nämä kuppikakut eivät ole tiiviitä tai tönkköjä, vaan unelmankeveitä suklaisuudestaan huolimatta. Suklaakreemi sen sijaan on täyteläistä ja suorastaan kermaisen tuntuista suussa. Kreemin salaisuus on käyttää margariinin lisänä kovaa kasvirasvaa, joka parantaa sen vaahtoutumisominaisuuksia. Kun kreemiin saa vatkattua kunnolla ilmaa sekaan, suurin osa rasvaisuudesta taittuu ja siitä tulee miellyttävä syödä.

Nämä kuppikakut ovat ehdottomasti parhaimmillaan huoneenlämpöisinä.

vegan-chocolate-cupcakes-01-pieni

 

Vegaaniset ja gluteenittomat suklaakuppikakut

 

20kpl minimuffineita

 

  • 45g vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (esim semper fin mix)
  • 25g kaakaojauhetta (eri asia kuin kaakaojuomajauhe)
  • 15g gluteenitonta kaurajauhoa (voi korvata kookosjauholla tai pähkinäjauholla tai esim tattarilla)
  • 4g /1tl ruokasoodaa
  • 2g/ ½tl leivinjauhetta
  • 1g / ½tl ksantaania
  • 1g / ½tl suolaa
  • 100g soija- tai kaurajogurttia
  • 30g kasvimaitoa
  • 4g / 1tl mitä tahansa etikkaa
  • 50g kidesokeria
  • 40g taloussiirappia
  • 50g öljyä (esim rypsi tai auringonkukka)
  • 1/3tl jauhettua vaniljaa tai yhden tangon siemenet

 

Suklaakreemi:

  • 100g taloussuklaata (kaakaopitoisuus n. 50%) (käytin pandaa)
  • 40g maidotonta leivontamargariinia
  • 40g kookosrasvaa (tai muuta ns kovaa kasvirasvaa/shorteningia)
  • 30g kasvimaitoa
  • 30g hienoa kidesokeria
  • 3g / 1tl espressojuomajauhetta (perus pikakahvijauhe voi toimia myös)
  • 4g kaakaojauhetta
  • 1g suolaa

 

Sekoita kuppikakkumassan aineksista tasainen taikina yhdistamällä ainekset kulhossa ja vispaamalla ne sekaisin. Lappaa pursotinpussiin.

Pursota minimuffinivuoat 2/3 täyteen massaa ja paista 12min 200°C asteisessa uunissa keskitasolla. (Jos teet suurempia muffineja, pienennä lämpöä ja pidennä paistoaikaa)

 

Valmista kreemi.
Sulata suklaa ja rasvat mikrossa tai vesihauteessa varoen polttamasta suklaata. Ylikuumennut suklaa muuttuu rakenteeltaan paksuksi ja rakeiseksi ja on käytännössä pilalla.

Lisää loput ainekset massaan ja anna jäähtyä rauhassa, kunnes massa on paksuuntunut. Vaahdota massa sitten ilmavaksi, kuohkeaksi ja vaaleanruskeaksi väriltään.

Lappaa kreemi tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin ja pursota kuppikakkujen päälle ruusukkeiksi.

Tarjoa kuppikakut huoneenlämpöisinä. Jääkaappikylmä kreemi ei ole miellyttävää syödä.

. . .

 


 

 

Lue myös:

 

 

kasvis-filotaikinakupit    gluteenittomat-mokkabebet    3 menua rennot

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s