Vegaaninen vadelma-suklaamoussekakku

DSC_0186-pieni

 

Tällä viikolla leivoin pitkästä aikaa jotain. Vointini on kohentunut hieman, mikä näkyy erityisesti siinä kuinka paljon jaksan puuhailla niin sanottuja ylimääräisiä juttuja.

Leipoessani nappasin samalla pikaisesti pari videonpätkää digestivepohjan tasoittamisesta sekä moussekakun pinnan viimeistelystä paletin avulla. Videot ovat katsottavissa Paha Kakun instagram-tililtä (linkki). Löydät minut sieltä nikillä @paha_kakku
Videot eivät huimaa päätä, mutta päätin olla rohkea ja dipata pikkuvarpaan isojen altaaseen. 😀 Valaistus on ihan mitä sattuu, sillä leivoin kakkua myöhään illasta.  Tarjolla oli siis vain kattolamppuja valonlähteiksi. Koittakaa kestää. 🙂

 

Leivoin siis pitkästä aikaa jo vanhankin blogin puolella ilmestynyttä vegaanista ja gluteenitonta vadelma-suklaamoussekakkua. Se on taivaallisen hyvää.
Jos on tottunut käyttämään vain liivatetta, agar agar voi tuntua haasteelliselta hyydyttäjältä testata, mutta etenkin jauhemaista agaria suosittelen lämpimästi.  Se vaatii omasta mielestäni paljon vähemmän päänrapsuttelua kuin hiutaleet.

Agarjauheen suhteen olen tehnyt niin, että olen punninnut sen pikkuvaa’allani, joka on tarkka 0,1g välein. Kuten kaikkien pienten ainesmäärien kanssa, kannattaa ottaa suosiolla puolikkaita teelusikallisia kerrallaan ja pudottaa koko määrä kerrallaan mittakippoon. Tällöin vaaka rekisteröi painonmuutoksen paremmin ja mittaustuloksesta tulee tarkempi. Grammantarkalla vaa’alla pääsee siis perille, ellei tarkempaa vaakaa löydy.
Agar agar on hyydykeaineena tarkemmin annosteltava kuin liivate, joten sen suhteen olen vielä nihkeämpi antamaan tilavuusmittoja. Ja te tiedätte jo, kuinka kalseasti muutenkin suhtaudun tilavuuksien käyttöön omassa keittiössäni. 😀

 

DSC_0189-pieni

 

 

Vegaaninen ja gluteeniton vadelma-suklaamoussekakku

 

18-senttiseen kakkurenkaaseen
 
  • 90g digestivekeksejä (mm. semperin kauradigestive on gluteeniton ja vegaaninen)
  • 35g tummansinistä keijua (maidoton margariini)
    . . .
  • 120g tummaa suklaata (käytin itse pandaa)
  • 1,5g agar agaria (jauhetta)
  • 100g Alpro Soya original-soijamaitoa
  • 30g sokeria
  • 250g Alpro soijavispiä
    . . .
  • 200g pakastevadelmia -> tulee 100g sosetta kakkuun
  • 2g agar agaria (jauhetta)
  • 50g Alpro Soya original-soijamaitoa
  • 50g sokeria
  • 250g Alpro soijavispiä
. . .
24-senttiseen kakkurenkaaseen
 
  • 200g digestivekeksejä
  • 75g tummansinistä keijua
    . . .
  • 240g tummaa suklaata
  • 3g agar agaria
  • 200g Alpro Soya original-soijamaitoa
  • 60g sokeria
  • 500g Alpro soijavispiä
    . . .
  • 400g pakastevadelmia
  • 4g agar agaria
  • 100g Alpro Soya original-soijamaitoa
  • 100g sokeria
  • 500g Alpro soijavispiä
. . .

Tee näin:

Murskaa digestivekeksit hienoksi muruksi ja sekoita niihin sulatettu margariini.
Vuoraa kakkurengas reunakalvolla ja aseta se kakkupahvin päälle ja kakkupahvi leikkuulaudan päälle.
Painele digestivemurusta ohut keksipohja kakkua varten.Digestiveä saattaa jäädä yli. Tasoita lusikan pesällä digestive tasaiseksi.

 

Punnitse pieneen kasariin ensin suklaakerroksen soijamaito ja agar agar. Vispaa sekaisin ja jätä likoamaan noin viideksi minuutiksi. Vaahdota sokeri ja soijavispi tällä välin kunnon vaahdoksi ja nosta hetkeksi kylmään odottamaan.

Sulata suklaa ja aseta hetkeksi sivuun.
Napsauta hella päälle keskilämmölle ja kuumenna soijamaitoseos kiehuvaksi. Anna kiehua 4min ajan välillä sekoittaen (katso aika kellosta) ja ota sitten pois levyltä.

Lisää ensin sula suklaa soijavispin joukkoon ja vatkaa sekaisin. Lisää sitten kuuma agarseos ja vatkaa huolellisesti.
Kääntele lopuksi nuolijalla pohjaa myöten.

Kaada suklaamoussea kakkurenkaaseen sen puoliväliin asti. Jos moussea on enemmän kuin tarvitsee, tee lopusta moussesta vaikka maistelukuppi.
Nosta kakku leikkuulaudan avulla pakastimeen hyytymään noin vartiksi.

 

Kiehauta sitten pakastevadelmat huolellisesti (älä lisää vettä). Niiden täytyy antaa kiehua kunnolla ainakin 3 min ajan. Ota sen jälkeen lusikka ja siivilä ja painele vadelmista siivilän läpi kaikki pyre talteen. Siemenmuhjun voi käyttää vaikka smoothien joukossa. Pyrettä pitäisi saada puolet kokonaisten vadelmien painosta, eli jos kiehutit 400g vattuja, pyrettä pitäisi tulla 200g.

Mittaa vattupyreen joukkoon soijamaito ja agar agar. Anna liota 5min ajan.
Vispaa sillä välin sokeri ja soijavispi kuohkeaksi vaahdoksi.

Kiehauta agarseos ja anna kiehua taas sen 4min ajan. Lisää sitten kuuma agar-vadelmaseos vaahdon joukkoon ja vatkaa huolella sekaisin. Kääntele vielä pohjaa myöten lastalla läpi.
Ota kakku pakastimesta ja täytä rengas ihan täyteen asti vadelmamoussella. Tasoita moussen pinta lastalla tai kulmapaletilla sileäksi. Nosta kakku takaisin pakastimeen noin tunniksi, kunnes se on hyytynyt.

Siirrä sitten tarjoilualustalle pahveineen ja koristele. Irroita reunakalvo ennen tarjoilua.

. . .
Voit keittää vadelmat ja valmistaa siemenettömän soseen jo edellisenä päivänä.

 

 


 

Lue myös:

 

 

Kananmunattomat macaronleivokset    Turvallista-tarjottavaa    Kondiittorin ammatti

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s