Erityisruokavaliot pöydällä: Laktoosi-intoleranssi

 laktoosi-intoleranssi

Blogin uusimmassa juttusarjassa käsitellään eri erityisruokavalioita ja niihin liittyviä ilmiöitä.

Aloitetaan erityisruokavaliokuvaukset vanhasta tutusta, eli laktoosi-intoleranssista.
Suurin osa maailman väestöstä kuuluu heihin, jotka saavat erilaisia vatsaoireita laktoosista, joten mistään marginaaliryhmän ominaisuudesta ei ole kyse. Täällä Suomessa on itseasiassa poikkeuksellisen paljon laktoosia sietävää väkeä väestöön suhteutettuna. Maailmassa on joitakin kansoja tai yhteisöjä, joissa laktoosin sietoa edistävä geenimutaatio on yleinen  ja suomalaiset suurelta osin kuuluvat heihin.

Laktoosi-intoleranssi pähkinänkuoressa

Laktoosi-intoleranssi johtuu laktoosia, eli maitosokeria pilkkovan laktaasientsyymin puuttumisesta. Laktaasientsyymin puuttuessa laktoosi ei imeydy ravinnon mukana ohutsuolessa, vaan kulkeutuu suolen sisällön mukana paksusuoleen. Paksusuolessa bakteerit käyttävät laktoosia ravinnokseen, mistä seuraa muun muassa kaasuntuotantoa ja ulosteen normaali kiinteytyminen häiriintyy.
Laktoosi-intoleranssin oireet vaihtelevat ja yksilölliset erot laktoosin sietokyvyssä ovat suuria.
Laktaasientsyymin puuttuminen on yleisempää kuin laktoosin sietäminen.
Kyky sietää laktoosia on periytyvä ominaisuus.

Laktoosi-intolerantikon ruokavaliosta

Laktoosi-intolerantikon kannattaa suosia vähän tai ei ollenkaan laktoosia sisältäviä tuotteita riippuen intoleranssin vaikeusasteesta. Herkimmin laktoosiin reagoivien on hyvä käyttää täysin laktoosittomia tuotteita, kun taas hieman laktoosia sietävät voivat selvitä vähälaktoosisia tuotteita hyödyntäen.
Laktoosi-intolerantikko voi saada helpotusta vaivaansa ottamalla laktaasivalmisteita ennen laktoosia sisältävien ruoka-aineiden nauttimista. Laktaasitabletteja on saatavilla reseptivapaasti ainakin apteekeissa ja suurimmissa ruokakaupoissa.
On kuitenkin hyvä huomata, että kaikille laktaasivalmisteet eivät tuo helpotusta. Mitä vaikeampi intoleranssi on kyseessä, sitä herkemmin oireet ilmaantuvat laktaasivalmisteista huolimatta.

Laktoosittomuus leivonnassa

Laktoosittomuus ei yleensä lisää leivonnan haastavuutta, sillä lähes kaikkia maitotuotteita on Suomessa mahdollista saada vähälaktoosisina tai laktoosittomina. Mikäli asut pohjoismaiden ulkopuolella, vähälaktoosisten ja etenkin laktoosittomien tuotteiden löytäminen voi olla haastavampaa.
Laktoosin puuttuminen ei vaikuta tuotteen ulkonäköön tai rakenteeseen millään tavoin.
 Laktoosia sisältävät elintarvikkeet voi korvata laktoosittomilla leivonnaisten siitä kärsimättä.

Oman kokemukseni mukaan vaikeimmat laktoosittomiksi korvattavat elintarvikkeet ovat valko- ja maitosuklaa. Kasvipohjaiset vaihtoehdot ovat yksinkertaisin ja helpoimmin saatavilla oleva ratkaisu. Vegaanisia suklaalevyjä löytyy useista suurista ruokakaupoista ja useimmista ekokaupoista.

Muuta huomioitavaa

Laktoosi-intoleranssia ei pidä sekoittaa maitoallergiaan, jonka aiheuttaa yliherkkyys maidon sisältämille proteiineille. Maitoallergikon on välteltävä kaikkia maitoa ja maitoproteiineja sisältäviä tuotteita, kun taas laktoosi-intolerantikko voi turvallisesti nauttia maitotuotteita, joista on poistettu maitosokeri.
Maitoallergikko saa usein oireita myös muiden eläinten, kuten lampaiden maidosta valmistetuista tuotteista.

Lähteet:

 


 

Lue myös:

Erityisruokavaliot (1)     Kondiittorin ammatti      paha-kakku-colour-comparison-02-709x1024

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s