Kondiittorin ammatti: Levyleivosten leikkaaminen

Levyleivosten-leikkaaminen

 

 

Kondiittorin työstä jää käteen erilaisia työskentelyn tapoja ja -tekniikoita, jollaisia kotona leipoessa ei välttämättä joko tarvitse tai tule edes ajatelleeksi.

Otetaan esimerkiksi vaikka levyleivokset. Levyleivokset ovat lähes poikkeuksetta leipomoiden ja konditorioiden juttu, sillä niiden valmistukseen tarvitaan työvälineitä, kuten suorakaiteen muotoisia leivoskehikoita, joita yleensä ei kotileipureilta löydy.

Levyleivokset voivat olla mousseleivoksia, juustokakkuleivoksia, vetopohjien ja kermatäytteen kanssa rakennettuja kakkumaisia leivoksia tai vastaavia. Yhteistä niille on levymäinen muoto, joka leikataan leivoksiksi -useimmiten jäisenä.

 

Leivokset kasataan tällä tavoin suuriin kehikoihin, jotta niiden tuottaminen olisi mahdollisimman nopeaa ja kustannustehokasta. Samalla varmistetaan tasalaatuisuus tuotteen rakenteessa ja ulkonäössä. Suurin osa levyleivoksista pakastetaan paremman käsiteltävyyden ja säilyvyyden vuoksi. Jäisestä leivoslevystä leikataan tarvittu määrä leivoksia, jotka pakataan ja koristellaan myyntiä varten.

Leivosten leikkaus on omanlaisensa prosessi, jota avaan teille seuraavaksi tuossa alla.

Kotioloissa vastaavia tekniikoita voi käyttää esimerkiksi moussekakkujen siistiin siivuttamiseen. Kuumennetun veitsen avulla myös pakettijäätelön lohkominen onnistuu helpommin.

 


Aiheeseen liittyvää:  Vegaaninen mokka-suklaamoussekakku


 

Työjärjestys leivosten leikkuuseen:

 

Ota puoliksi kiinni taitellut leivosrasiat, leivoskapselit ja/tai leivoskalvot valmiiksi.

Ota työvälineet esille.
Leivosten  leikkaamiseen tarvitset kannun, jossa on kuumaa vettä, yhden tai mieluummin kaksi suorateräistä kokkiveistä, puhtaan astiapyyhkeen, carita-liinan tai talouspaperia veitsen kuivaamista varten ja pienen hedelmäveitsen leivoskehikon irroittamiseen.
Jos sinulla on jakaja, aina parempi, mutta jakomerkit voi tarvittaessa tehdä veitsellä ja puhtaalla viivaimella.

 

Huljuta hedelmäveistä kuumassa vedessä ja kuivaa terä pyyhkeeseen. Vedä veitsellä leikaten jäinen leivoslevy irti kehikosta. Lämmitä veitsen terä uudelleen jokaista sivua varten. Ole varovainen, ettet jätä sormia tai kättä veitsen tielle.

 

Merkitse jäisen leivoslevyn pintaan jakajalla (tai veitsellä viivaimen avulla) kevyesti jakomerkit. Muista jättää levyn reunoille pienet reunukset ( ~0,5-1cm ), jotta leivoksista saa joka reunalta siistejä.

 

Kuivaa kuumassa vedessä lämmitetty veitsen terä pyyhkeeseen ja leikkaa ensimmäistä viivaa myöten. Levy kannattaa leikata keskeltä kohti ulkoreunoja. Koko ison levyn pituutta ei kannata yrittää leikata päästä päähän kerralla.

Aseta veitsi takaisin kuumaan veteen lämpenemään jokaisen jakoviivan leikkuun jälkeen. Tämän vuoksi on suositeltavaa käyttää kahta veistä, sillä ensimmäisen veitsen lämmetessä voit leikata toisella veitsellä ja toisinpäin.

 

Leikkaa levystä irti tarvittu määrä leivoksia ripeästi ja vie loppu levy takaisin pakkaseen.

 

Aseta leivokset kapseleihin tai leivoskalvoihin ja siirrä samantien rasioihin.

 

Koristele leivokset vasta rasioissa.

 

Laita rasioihin kannet, merkitse tarvitut tiedot huolellisesti ja vie kylmään.

 


 

 

Lue myös:

 

 

Kondiittorin ammatti    vadelmasuklaamoussekakku    Mitä eroa on juustokakulla ja hyydykekakulla_

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s