Kondiittorin ammatti: Tehokas työskentely on elinehto

Kondiittorin ammatti

 

Työksi tehtävän ja harrastusmuotoisen leivonnan suurin ero lienee työtahdissa. Tämä on täysin ymmärrettävää, sillä siinä missä harrastuksen pääasiallinen tarkoitus on tuottaa mielihyvää, työn on tarkoitus tuottaa elanto.

 

Elintarvikealan työ on usein erilaista kuin mielikuvissa

Usein leipomo- tai konditoriatyöstä haaveilevilla voi olla melko ruusunpunainen käsitys siitä, mitä itse työ oikeasti pitää sisällään ja kuinka sitä tehdään.

Osa hakeutuu opiskelemaan alaa innostuttuaan kakkutaiteesta ja voi pettyä pahastikin huomatessaan, kuinka pieni osuus opinnoista oikeasti käsitteleekään kakkujen sekä leivosten valmistusta tai koristelua.
Omaa luovuuttaan voi olla haastavaa päästä tuomaan esiin työelämässä, sillä suurin osa tarjolla olevasta  työstä on jonkun toisen suunnittelemien tuotteiden valmistusta prikulleen annettujen ohjeiden mukaan. Myös koristelu on jo lyöty lukkoon tietynlaiseksi.

 

Kondiittorin työssä hyödyllisimmät ominaisuudet ovat kyky seurata annettuja ohjeita, nopea työskentelytahti, siisteys sekä säntillisyys.

 

Kun opintojaan vielä suorittavat tai vastavalmistuneet leipurit ja kondiittorit suuntaavaat työelämään ja ensimmäisiin työpaikkoihinsa, usein suurin sopeutumista vaativa tekijä on työtahti ja jatkuva nopeuden vaatimus. Opinnot sekä työharjoittelu eivät välttämättä aivan täysin valmista siihen, kuinka vauhdikkaasti leipomotyötä oikeasti tehdään. Erät ovat suuria ja itse työ sekä raskasta että kiireistä.

 

Leipuri ei pelkästään leivo

Leipomoalan työ tehdään pääsääntöisesti jaloillaan seisten ja ympäriinsä kävellen. Askeleita kertyy työpäivän aikana kevyesti heittämällä useita tuhansia. Työhön kuuluu osana painavaa nostelua, haastavia työskentelyasentoja ja paljon samojen työvaiheiden toistoja.

Työnkuvasta riippuen tehtäviin voi sisältyä tiskaamista ja yleistä astiahuoltoa, pakkauslaatikoiden taittelua sekä tuotteiden pussitusvuoroja, tukkutilausten tekemistä, asiakaspalvelua, valmiiden tuotteiden kuorman jakamista kylmävarastotilassa oikeisiin pinoihin kuljettajia varten, pakkastyöskentelyä, lattianpesua ja yleistä kuuraamista sekä raaka-ainekuormien purkua varastotiloihin. Harvassa työpaikassa leipurin tai kondiittorin tehtävät sisältävät pelkkää leipomista.

Leipominenkin on kenties erilaista kuin mitä ajattelisi. Riippuen työpaikan suuruudesta, tuote-erät voivat olla muutamasta kymmenestä muutamaan sataan kappaletta helpostikin. Samanmakuista kakkua ladotaan pöydälle liimattavaksi satoja kerrallaan, jolloin yhden päivän aikana ennättää osallistua kenties vain muutaman eri tuotteen valmistukseen.
Yksi työntekijä harvemmin valmistaa koko tuotteen alusta loppuun itse.

 

Liimasitko eilen pari sataa mansikkakakkua pakkaseen? Hyvä. Nyt voit tehdä saman uudelleen, mutta vadelmalla!

 

Samoja tuotteita valmistetaan usein päivästä ja viikosta toiseen vähällä variaatiolla. Välillä joukkoon putkahtaa sesonkituotteita, jotka tuovat vaihtelua mutta myös venyttävät työntekijöiden jaksamisen äärimmilleen. Erityisesti sesonkituotteiden erät ovat suuria ja ylityöt näinä aikoina väistämättömiä.
Suurina juhlapyhinä, kuten laskiaisena , äitienpäivänä ja valmistujaisviikonloppuna työtä paahdetaan tukka tulessa.
Olen kuullut tarinoita taukotiloihin rahdatuista patjoista, jotta työntekijöiden ei olisi vuorojen välissä mentävä kotiin asti nukkumaan sekä 18-tuntisiksi venyneistä työvuoroista ja muusta vastaavasta.

 

Työnteon tehostaminen on välttämätöntä

Leipurin ja kondiittorin työ on omanlaistaan puurtamista. Jokaisena päivänä on lajitelma töitä, jotka täytyy hoitaa ajoissa valmiiksi. Tuotteet täytyy saada valmistettua ja toimitettua asiakkaille, joten tehtäviä harvemmin on mahdollista siirtää seuraavalle työpäivälle. Työt on tehtävä, joten jokaisen työntekijän etu on olla mahdollisimman tehokas.

Esimerkiksi turha tavaroiden perässä kävely vie arvokasta työaikaa.
Jos lähtee hakemaan paletteja, kauhoja ja raappoja ja unohtaa ottaa osan välineistä mukaan, kuluttaa turhaan kallista työaikaa ramppaamalla edestakaisin.
On paljon parempi käyttää hetki aikaa sen miettimiseen, mitä kaikkia työvälineitä oikein tarvitaan sen hetkiseen työtehtävään ja tuoda sitten kaikki mahdollinen kerralla puhtaiden varastosta.

Samaa periaatetta noudatetaan myös silloin, kun valmistetaan tuotteita. Vältetään turhaa ramppausta ja työn monimutkaistamista.
Työtehtävät myös suoritetaan käyttämällä molempia käsiä yhtä aikaa aina kun mahdollista.

 

Kun teet työtä, ajattele aina seuraavan työvaiheen helpottamista.

 

Yksi parhaista neuvoista, jonka olen työssäni saanut on: ”Ajattele aina seuraavan työvaiheen helpottamista”. Käytännössä se tarkoittaa ihan pienten asioiden tekemistä ja huomioimista.

Sanotaan vaikka, että olet pohjaamassa täytekakkuja. Olet saanut kaikki kakut täytettyä ja nyt olet siistimässä niiden reunoja ja siirtämässä niitä pelleille ja pinnaan. Jos huitaiset kakut miten sattuu tahansa pelleille, nostelet ne pinnaan johonkin järjestykseen, vaikeutat myöhempää työtäsi huomattavasti.

Se, mitä sinun kannattaa tehdä on, että nostat jokaiselle pellille vain yhtä kokoa kakkuja niin paljon kuin sille vain mahtuu ja sen jälkeen asetat ne pinnaan niin, että samankokoiset kakut ovat allekkain järjestelmällisesti.

Tällä tavoin toimiessa helpotetaan paitsi pakkasenlaskijan työtä (kun hän tarkistaa, kuinka paljon mitäkin tuotetta on pakkasessa jo valmiina) myös omaa työtäsi sitten, kun haet kakkuja pakkasesta koristeltavaksi.

 

Muita esimerkkejä tulevien työvaiheiden helpottamisesta ovat:

 • kakkuja koristellessa aseta kaikki kakkupahvit osoittamaan samaan suuntaan, jotta kakkujen työntäminen laatikoihin sujuisi nopsemmin ja ilman turhaa kääntelyä
 • tee yksi työvaihe kaikkiin tuotteisiin aina kerralla valmiiksi ennen seuraavan aloittamista.
 • aseta samoja tuotteita sisältävät pinnat pakastimessa samaan kohtaan, jos vain mahdollista.
 • jos aikaa vain on, taittele kakkulaatikoita ja leivosrasioita valmiiksi rullakoihin, joista ne on sitten helppo ottaa käyttöön.
 • pidä työpisteesi järkevässä paikassa työtehtävien kannalta mietittynä. Mitä vähemmän joudut ramppaamaan ja siirtelemään tuotteita kesken prosessin, sen parempi.
 • ota samankaltaiset tuotteet kerrallaan käsittelyyn. Jos moussekakkuja menee kolmea erilaista, ota ne kaikki kerralla pöydälle, aseta kaikki kerralla alustoille ja koristele ne kerralla.
 • Kun laitat kakkuja laatikoihin, aseta ne pöydän reunoille kaksi tai kolme laatikkoa kerrallaan päällekkäin kaikki samoin päin. Tällöin EAN-kooditarran ja päiväystarran laittaminen kakkulaatikoihin sujuu jouhevasti, kun ei tarvitse kalastella kakkulaatikoita pöydän keskeltä tarroitettavaksi.

 

Pieniä asioita, joiden avulla työnteko muuttuu jouhevaksi ja ripeäksi.

 

Vastuu turvallisuudesta

Elintarviketyöläisillä on vastuullaan valmistamiensa tuotteiden turvallisuus kuluttajille. Tuotteista ei saa löytyä vierasesineitä, vääriä raaka-aineita, vaarallisia mikrobeja tai muita asiakkaan terveyttä mahdollisesti vaarantavaa.
Kylmäketjun säilyttäminen on näin ollen ehdottoman tärkeää.

Vastuullamme on kuluttajille turvallisten tuotteiden valmistaminen ja se tarkoittaa sitä, että raaka-aineet säilytetään oikeissa lämpötiloissa, pakasteiden ei anneta turhaan sulaa pöydillä ja valmiit tuotteet säilytetään viileässä.

Tässäkin ennakkosuunnittelulla on tärkeä rooli.
Hyvä ja tehokas työntekijä miettii ennen aloittamistaan työjärjestyksen ja ottaa pakasteet tai vaikka kerman pöydälle vasta sitten, kun ne tarvitaan. Jos kerma vaahdotetaan ensin, valmis vaahto nostetaan jääkaappiin siksi kunnes sitä tarvitsee laittaa vaikka kakkujen väliin. Sitä ei jätetä lojumaan huoneenlämpöön puoleksi tunniksi.

Työtahdin on oltava ripeä, jotta kylmät asiat pysyvät kylminä ja jäiset jäisinä. Hyvä työntekijä arvioi myöskin oman suoriutumiskykynsä oikein siinä mielessä, ettei ota pöydälle liian suurta määrää tuotteita kerralla lämpenemään turhaan.

 

Hyvä työntekijä ei haaskaa raaka-aineita

Hävikin ehkäiseminen kuuluu tehokkaan työskentelyn piiriin.

Hyvä työntekijä:

 • ottaa vain sen verran, mitä tarvitaan
 • käyttää kylmiöstä ensin pois avatun pakkauksen ja avaa vasta sen jälkeen uuden.
 • Merkitsee avattuun pakkaukseen avauspäivämäärän.
 • ei heitä turhaan hyvää massaa roskikseen. Jos kakunvälikermaa on vielä useita litroja jäljellä, sitä ei kaavita biojätteeseen, vaan haetaan lisää kakkupohjia ja tehdään siitä ylimääräisiä kakkuja
 • käyttää ylijääneet kakkupohjaperkeet, marsipaanikantit tai hilloköntit vaikka perunaleivoksiin tai kakkutikkareihin
 • ei tilaa liikaa raaka-aineita varastoon pilaantumaan
 • työskentelee nopeasti, ettei hyviä raaka-aineita tarvitsisi heittää pois esimerkiksi sulamisen vuoksi (pakasteet) tai jähmettymisen vuoksi (liivatetta sisältävät moussekakkumassat)

 

Vastuu omasta hyvinvoinnista

Tee työtä ripeästi, mutta älä unohda taukoja

Kun aamulla työskentelee mahdollisimman tehokkaasti ja nopeasti,voi iltapäivällä ottaa hyvillä mielin rennommin. On paljon mukavampaa saada suurin osa päivän töistä valmiiksi hyvissä ajoin kuin miettiä, ehtiikö kaiken suorittaa ennen työajan loppumista.

 

Hyvään ja tehokkaaseen työskentelyyn kuuluvat kuitenkin myös tauot.

Väsynyt ja nälkäinen työntekijä tekee helposti virheitä, kun ajatukset eivät pysy linjassa. On tärkeää pitää huolta siitä, että tauot tulee pidettyä ajallaan ja että niiden aikana syö ja juo jotain.
Muutenkin työpäivän aikana riittävä vedenjuonti on tärkeää. Nestehukka alkaa fyysisen työn lomassa näkyä yllättävän nopeasti ja aiheuttaa huimausta, huonoa oloa ja ajatuksen sumenemista.

Työturvallisuudesta huolehtiminen on myös osa työnkuvaa.  Mahdolliset vaaranpaikat, kuten asioiden alla piilossa olevan veitset ja puukot, säilyketölkkien kannet ja muut hoidetaan pois asianmukaisesti. Liukas lattia kuivataan. Hankalan muotoisia tai -painoisia esineitä ei koiteta äheltää yksin nostaen.

Hyvinvoinnin piiriin kuuluvat myös kädet. Leipurille ja kondiittorille kädet ovat arvokas työväline. Pidä huolta käsistäsi, sillä ilman niitä ei työ onnistu. Varo haavoja, rasvaa huolella ja venyttele.

Muista siis huolehtia omasta hyvinvoinnistasi, jotta jaksat työskennellä hyvin.

 

 

. . .

Tämä on laajennettu ja päivitetty versio 02/2016-julkaistusta postauksesta vanhan blogin puolelta.

 


 

 

Lue myös:

 

 

Levyleivosten-leikkaaminen    leipurilta-resepti    paha-kakku-colour-comparison-02-709x1024

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s