Vegaaninen pikeeri

Vegaaninen pikeeri

 

Minulle piparkakkutaikinan valmistus, pipareiden leipominen ja koristelu ovat jo vuosia tehneet joulun. Aloitin piparkakkuperinteeni teini-ikäisenä nyt viisitoista vuotta sitten ja siitä lähtien olen joka vuosi tehnyt itse piparkakkutaikinan.

Taikina on nyt kolmatta vuotta gluteeniton, mutta muutoin ohje on pysynyt samana.

Pipareiden leivonta on ainut jouluperinteeni, josta haluan pitää kynsin ja hampain kiinni. Olen viettänyt kuusettomia jouluja, jouluja ilman lumiukko-animaatiota taikka aattoaamun piirrettyjä, jouluja ilman perinteisiä jouluruokia, mutta pipareiden leipomista en vaihda.

 

 

Leipominen on simppeli prosessi, jota varten kaivetaan korillinen piparimuotteja esiin ja annetaan mennä. On eläimiä, lumihiutaleita, muumeja, sydämiä ja muita. Tehdään suuria sekä pikkuriikkisiä piparkakkuja.

Ja viimeisenä on vuorossa koristelu!

Pikeeraaminen on valtavan hauskaa ja enenevissä määrin lapsikin jaksaa sitä tehdä kanssani. Meillä joulupipareissa on vain valkoista pikeeriä, sillä rehellisesti sanoen en jaksa alkaa nähdä vaivaa värjäämisen ja muun kanssa enää leivonnan lisäksi.

Tänä vuonna kehittelin vegaanisen pikeerin pipareiden päälle. Resepti on yksinkertainen ja käyttäytyy pikeeratessa aivan samalla tavoin kuin valkuaista sisältävä. On yhtä sitkasta, valkoista ja nopsasti kuivuvaa kuin tavallinenkin. Resepti alla.

 

Näillä mietteillä siirryn joulun valmisteluihin ja palailen takaisin linjoille jossain kohtaa joulun jälkeen.
Mukavia juhlapyhiä kaikille!

Toivottaen,

Pia

 

 

Vegaaninen pikeeri

 

  • 30g papulientä (esim. pirkka isot valkeat pavut-purkista)
  • 170g sihdattua tomusokeria
  • Vaniljaa tai haluamaansa makua (aromit käy myös)
  • 1/3 tl riisiviinietikkaa (tai muuta vaaleaa etikkaa)

 

Vatkaa sähkövatkaimella noin minuutin verran valkeaksi. Ohenna varovasti vedellä mikäli tarpeen. Kuivuu ja kovettuu aika nopsaan ja papu ei maistu enää kuivana (ainakaan omaan suuhuni).

 

. . .

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s