Gluteeniton vuokaleipä ja ruokavaliomuutoksen herättämät tunteet

Gluteeniton vuokaleipä (683x1024)

 

Tämä vaalea gluteeniton vuokaleipä julkaistiin vanhan Paha Kakun puolella samoihin aikoihin  kun aloin ruokavalion keinoin etsiä apuja vaikeisiin vatsaongelmiini. Pitkä ja sinnikäs ruokavaliokokeilu toi helpotuksen pulmiini, sillä kärsin IBS:stä, kuten kuulemma arviolta joka kymmenes suomalainen.

Minun oloni helpottui kun jätin kaalit, vehnän, ohran ja eritoten rukiin pois, sekä muutaman muun ruoka-aineen niiden kanssa. Erityisruokavalion kanssa ei ole aina helppoa tai kivaa olla, vaikka se tekeekin vointini paljon paremmaksi. Välillä on paha mieli kun en voi syödä vanhoja suosikkiherkkujani, sillä tein muutokset ruokavaliooni välttämättömyydestä pikemminkin kuin omasta halusta. On täysin normaalia olla harmistunut ja surra menetettyjä asioita, vaikka onkin kyse ruoka-aineista. Elämäni mullistui sekä hyvässä että pahassa ja tottakai siitä seurasi paljon henkistä myllerrystä.

 

Ensin tuli klassinen kuherrusperiodi, jolloin kaikki oli ihanaa. Gluteenittomuus oli parasta ikinä. Vatsan hyvinvointi korvasi moninkerroin sen, etten enää voinut maistella vaikka croissantteja.

Sitten räsähti vastaan arki ja arjen haasteet. Olenko varma, että minua varten löytyy syötävää? Tarvitsenko omat eväät varmuuden vuoksi? Kehtaanko kolmannen kerran muistuttaa kyläpaikan ruokahuollosta vastaavaa ruokarajoitteistani vai olisiko se nalkuttamista?  Jatkuva leivän leivonta alkoi tuntua tuskalliselta  ja kyllästyttävältä.

Olen moneen otteeseen kapinoinut -jos en teoissa niin mielessäni ainakin. On ollut turhauttavaa rahdata eväitä, surustuttavaa kun minulle sopivaa ruokaa ei ole löytynyt ja suoraan sanoen kiukkupäiviä, jolloin koko tämä erikoisruokavalio on maailman mälsin juttu. Nälkäisenä ja väsyneenä on niin turhauttavaa rampata kahvilasta toiseen etsimässä minulle sopivaa syötävää. Olen syönyt kumisia, mauttomia mutakakkuja ja pahvikeksejä parin elämän tarpeisiin.

 


PSST! Aiheeseen liittyen, tsekkaa tämä Gluteeniton passionmarenkipiiras!
Se on taattu tajunnanräjäyttäjä kahvikekkereillä.


 

glutenfree-toast-02 (720x1024)

 

Erikoisruokavalio ei ole ikinä vain henkilön oma asia, vaan se vaikuttaa myös ympärillä oleviin ihmisiin. Omassa kodissaan valinnat tekee itse, mutta sitten on työpaikan tarjoilut, juhlat, joihin osallistuu vieraana, kyläreissut, sukupäivälliset, illanistujaiset, kahvilareissut ja niin edelleen. Se mitä minä voin tai en voi syödä vaikuttaa lukuisiin ihmisiin ympärilläni. Onnekseni läheiseni ovat olleet ihania ja ottavat esimerkillisen hyvin huomioon ruokarajoitteeni. Se normalisoi minunkin oloani ja en koe olevani taakaksi toisille.

Kotonani en leivo tai laita ruokaa vehnällä enää kuin äärimmäisen harvoin ja silloinkaan en itselleni. Tyttäreni on tottunut syömään gluteenitonta pastaa ja quinoaa couscousin sijasta. Paistamani gluteenittomat räiskäleet ovat kuulemma jopa parempia kuin vehnäletut -tai, no vohvelit ainakin. Yhtä hyviä.
(Häntä on aika hankala miellyttää.) Hän ihailtavan hyvin myös muistaa ruokarajoitteeni ja huolehtii aina, että minua varten varmasti on jotain tarjolla. Se lämmittää mieltä.

 

Kaikenkaikkiaan sanoisin, että nyt pikkuhiljaa alan lähestyä sitä zenmäistä hyväksynnän tunnetta, eikä enää ihan aktiivisesti kiukuta ruokarajoitteet omassa elämässä.

Paitsi silloin kun kahvilan vitriinissä on tarjolla vain sitä pihkuran kumikakkua.

. . .

 

glutenfree-toast (693x1024)

 

Gluteeniton paahtoleipä

 

1 isohko vuokaleipä

 

 • 355g vettä tai maitoa
 • 50g tuorehiivaa
 • 50g kidesokeria
 • 7g suolaa
 • 105g maissijauhoa
 • 140g riisijauhoa
 • 80g perunatärkkelystä
 • 115g tahmariisijauhoa /glutinous rice flour (mochiko)
 • 8g ksantaania
 • 10g leivinjauhetta
 • 10g etikkaa
 • 60g voisulaa
 • 110g kananmunaa

 

Mittaa kaikki ainekset yleiskoneen kulhoon tai suurehkoon vatkauskulhoon. Vatkaa lapavatkaimella keskiteholla viitisen minuuttia, kunnes taikina on tasaista ja muistuttaa koostumukseltaan paksua kuivakakkutaikinaa. Jos sinulla ei ole yleiskonetta, käytä sähkövatkainta ja tavallisia vatkainpäitä (ei taikinakoukkuja).

Voitele ja jauhota maissijauholla noin 22,5 x 12,5 x 7cm leipävuoka. Kaavi lastalla taikina vuokaan ja tasoita huolellisesti tasaiseksi. Pintaan jää se kuvio, minkä siihen lastalla jättää.
Laita vuoan ylle tuorekelmua kosteuden säilyttämiseksi.
Aseta vuoka hellan päälle nousuun ja laita samalla uuni lämpenemään 190C asteeseen. Kun leipä on noussut vuoan reunojen tasalle, poista kelmu ja laita paistumaan 30 minuutiksi. Pintaan saa tulla rauhassa väriä.

Anna leivän jäähtyä vuoassaan, kunnes kärsit hyvin käsin kääntää sen ympäri. Valmis leipä on pehmoista ja sitä ei pidä leikata ennen kuin se on täysin jäähtynyt. Muuten sinulla on käsissäsi vain kasa tahmaa.

Tämä leipä tykkää pakastimesta. Suosittelen pakastamaan 3-4 siivun annoksia tuorekelmuun käärittynä. Toisaalta säilyy myös aika mainiosti puhtaaseen astiapyyhkeeseen käärittynä ihan pöydälläkin. Ei ainakaan yhtään huonommin kuin mikä tahansa ranskanleipä tai vastaava.

 

. . .

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s