Gluteeniton passionmarenkipiiras

Passion-marenkipiiras

 

Olen viime aikoina koittanut kehitellä uutta moussekakkureseptiä. Tuotekehittely on yhtäaikaa hauskaa ja kinkkistä puuhaa. Vielä en onnistunut haluamallani tavalla, mutta saan sen selätettyä jossain välissä ruotuun.

Tämä gluteeniton passionmarenkipiiras on myös aikoinaan ollut tuotekehittelyn alla. Onnekseni prosessi oli kohtalaisen kivuton ja sain aikaan erinomaisen mainion ja kirpakan herkun.

Minulla sattui olemaan pakkasessa tukusta hankittavaa passionpyrettä, jota olen tottunut töissä käyttämään ja tämä resepti on kehitelty sen ympärille. En tiedä miten homma toimisi esimerkiksi siivilän läpi hierotuilla tuoreilla passionhedelmillä, mutta se voisi jossain kohtaa olla kokeilun arvoinen juttu katsoa. Tärkeää on, että käytetyssä passionpyreessä ei ole siemeniä.

Tämä resepti on gluteeniton, mutta piiraan voisi aivan hyvin valmistaa vehnäisenäkin, kun korvaa vain pohjan gluteenittomat jauhot karkeilla vehnäjauhoilla.
Reseptissä on myös ohjeet maidottoman version valmistamiseen.

 

glutenfree-passion-meringue-pie-03 (684x1024)

 

Gluteeniton passionmarenkipiiras

yksi 15-senttinen piiras

 

Pohja:

40 g pehmeää voita tai maidotonta margariinia
40 g kidesokeria
20 g maissijauhoa
15 g maissitärkkelystä
45 g riisijauhoa
1 g ksantaania (noin 1/3tl)
15 g kylmää vettä

Täyte:

80 g siemenetöntä passionpyrettä
70 g kidesokeria
80 g munankeltuaisia
30 g maitoa (voi korvata kasvimaidolla tai kasvikermalla)

Marenki:

60 g munanvalkuaisia  (pastöroitua)
80 g kidesokeria
5 g vaniljasokeria

 

Valmista ensin pohjataikina.Hiero sekaisin pehmeä voi, kidesokeri sekä jauhot murumaiseksi. Lisää sitten kylmä vesi ja sekoita, kunnes massa on yhtenäistä ja tasaista.

Kauli taikina pientä riisijauhotippaa apuna käyttäen ohueksi pyöreäksi levyksi ja nosta halkaisijaltaan 15-senttisen piirasvuoan ylle. Taputtele varovasti taikinalevy kiinni piirasvuoan pohjalle ja reunoihin. Siisti ylimenevät reunat veitsellä tasaiseksi. Töki veitsenkärjellä taikinan pohjaan reikiä. Aseta vuoka jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Sitten esipaista piiraspohja.Lämmitä uuni 175C asteeseen tasalämmölle ja paista jääkaapista suoraan tullutta piiraspohjaa noin 10min ajan tai kunnes pinta tuntuu kuivalta, mutta pohja ei ole vielä saanut itseensä väriä.

Valmista tällä välin täyte.Jos käytät tukusta hankittua passionpyrepakastetta (Boiron), sulata jäinen pyre varovasti mikrossa ensin. Täytteessä voi käyttää myös itsetehtyä passionpyrettä tai korvata halutessaan passionin vaikka sitruuna- tai appelsiinimehulla.

Yhdistä täytteen ainekset vatkaten ne kevyesti sekaisin.

Kun esipaistettu pohja tulee uunista, nosta se hetkeksi työtasolle, kaada täyte pohjalle ja nosta sitten piirasvuoka takaisin uuniin. Paista 20-25min tai kunnes täyte tytisee hyytelömäisesti, kun vuokaa heiluttaa. Nosta sitten pois uunista.

Laita uuni lämpenemään 225C asteeseen grillivastukselle.

Vatkaa marengin ainekset sekaisin, kunnes vaahto on kovaa ja huiput pysyvät terävinä. Levitä marenkivaahto lastalla pyöräyttäen (tai halutessasi pursottaen) piiraan pinnalle ja nosta sitten valmiiksi lämmenneeseen uuniin viideksi minuutiksi paahtumaan, kunnes marenki on saanut kauniisti hieman väriä niskaansa.

Tarjoa mieluiten saman päivän aikana. Säilyy kylmässä, mutta erittäin todennäköisesti ”itkee” sokerisiirappia jo yhden yön jälkeen.

glutenfree-passion-meringue-pie-04 (714x1024)

 

Vinkki!

Voit esipaistaa pohjan ja vatkata täytteen valmiiksi kulhoon odottamaan jo edellispäivänä. Säilytä esipaistettu pohja huoneenlämmössä ja täytemassa jääkaapissa ja paista viimeistään seuraavana päivänä valmiiksi. Marenkia en suosittele seisottamaan tuntia paria pidempään paahtoa odottamassa.

Voit halutessasi myös paistaa piiraan marenkia vaille valmiiksi jo tarjoilua edeltävänä päivänä ja lisätä marengin vasta viimetingassa.

 

Marenki on mahdollista korvata vaniljalla maustetulla kermavaahdolla, jos tuntuu, että huolettaa hyvin vähän kypsennettyjen kananmunanvalkuaisten käyttäminen tai joku syöjistä on allerginen kypsentämättömälle kananmunalle.

Pastöroidun valkuaisen käyttäminen on suositeltavaa.

 

glutenfree-passion-meringue-pie-01 (713x1024)

Yksi kommentti artikkeliin ”Gluteeniton passionmarenkipiiras

  1. Paluuviite: Gluteeniton vuokaleipä ja ruokavaliomuutoksen herättämät tunteet | Paha Kakku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s