Lyhyesti suklaavalmisteista

Lyhyesti suklaavalmisteista

 

 

Sain blogin sähköpostiin lukijalta suklaaseen liittyvän kysymyksen ja päätin käyttää inspiraation hyväkseni listaamalla hieman asiaa erilaisista suklaavalmisteista.

Mitä on couverture, compound-suklaa tai muovailusuklaa? Muun muassa näistä lyhyesti alempana.

. . .

Suklaa

Suklaa sisältää kaakaopavuista valmistettua kaakaomassaa sekä kaakaovoita. Yhdessä ne muodostavat tuoteselosteissa käytettävän termin: kaakaopitoisuus. Tuotteen kaakaopitoisuus ei kerro suhdelukuja kaakaovoin ja kaakaomassan välillä.
Eri suklaatuotteisiin vaadittujen kaakaopitoisuuksien rajat myös vaihtelevat maailman kolkasta toiseen yllättävän paljon.

Valkosuklaa

Valkosuklaa ei teknisesti ottaen ole suklaata, sillä se ei sisällä lainkaan kaakaomassaa. Valkosuklaa sisältää kuitenkin kaakaovoita.

Kuorrutussuklaa / Couverture / Non Temp

Couverture on suklaata, jossa on erityisen suuri kaakaovoipitoisuus. Couverture sopii eritoten suklaakonvehtien kuorten valmistukseen, sillä onnistuneen temperoinnin myötä siinä on erityisen kaunis kiilto ja jämäkän rakenteen vuoksi kuorista on mahdollista valaa verraten ohuita.

DSC_0076_C (1024x663)

 

Compound-suklaa / Suklaan makuinen kuorrute

Compound-suklaa ei ole suklaata. Se on kaakaolla maustettua kasvirasvapohjaista kuorrutetta, jota edullisuutensa vuoksi käytetään kuorruttamaan mm. jäätelöpuikkoja.
Candy Melts-napit kuuluvat tähän joukkoon.

Raakasuklaa

Raakasuklaa valmistetaan kuumentamattomista komponenteista. Kaakaopapuja ei ole paahdettu, vaan ainoastaan kuivattu auringossa ennen jauhamista. Kaakaovoi on kylmäpuristettua ja suklaan makeutukseen käytetään sakkaroosin tilalla esimerkiksi agavesiirappia, kookossokeria tai vastaavia makeuttimia.
Raakasuklaata voi valmistaa helposti myös kotona.

DSC_0073 (1024x673)

Muotoilusuklaa / Modeling chocolate

Muotoilusuklaa on suklaasta, tärkkelyssiirapista ja usein kaakaovoista valmistettua muovailtavaa suklaamassaa, jota käytetään koristetöiden valmistuksessa sekä kakkujen koristelussa.

Muovailusuklaata on melko helppo valmistaa myös itse, vaikka valmista massaa on myös markkinoilla.

 


Aiheeseen liittyvää: Tumma muotoilusuklaa   &   Valkoinen muotoilusuklaa


 

Mutta mitä suklaata mihinkin?

Suklaan valinta voi joskus olla haastavaa. Ostaako halpaa, kallista, ulkomaista, kotimaista, luomua, enemmän kaakaovoita, vähemmän, jne?

Pidän itse nyrkkisääntönä sitä, että jos suklaan on tarkoitus maistua tuotteessa itseltään, panosta silloin laadukkaaseen suklaaseen, joka maistuu erinomaiselta paljaaltaan.

Jos taas suklaa on enemmänkin yksi raaka-aineista, kuten vaikka brownieseissa, silloin halvempikin suklaa sopii, sillä kaiken sen rasvan, sokerin ja jauhon seasta suklaan omaa makua ei enää tahdo erottaa.

 

pahakakku_truffles02 (1024x681)

. . .

Onko sinulla blogin aihepiireihin liittyvä leivontakysymys, jonka ratkomiseen kaipaisit neuvoa? Lähetä sähköpostia osoitteeseen pahakakkublog  (at)  gmail.com  ja katsotaan osaisinko minä auttaa. 🙂

. . .

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s