Ruoalla petkutuksen problematiikka

Ruoalla petkutuksen problematiikka

 

Tämä on tavanomaisesta linjastani poiketen pidempi ja pohdiskelevampi postaus aiheesta, joka on mietityttänyt jo pidemmän aikaa.

. . .

Paha kakku-blogin keskiössä ovat erityisruokavaliotuotteet ja eritoten ajatus, että jokaiselle meistä löytyisi laadukkaita leivonnaisia huolimatta ruokavalioistamme.

Erityisruokavaliot koskettavat laadussa ja laajuudessa suurinta osaa meistä kaikista, vaikka emme itse edes ajattelisikaan asian olevan näin. Monet meistä ovat itse erityisruokavaliota noudattavia ja veikkaan lähes jokaisen ainakin tuntevan jonkun, jolla ruokarajoitteita on.

Erityisruokavalion noudattamiseen voi olla monia erilaisia syitä, joista samanaikaisesti voi yhden henkilön kohdalla toteutua yksi tai useampi rinnakkain.

Erityisruokavaliot voi karkeasti jakaa kahteen ryhmään: terveydellisiin sekä vakaumuksellisiin. Terveydellinen perusta on esimerkiksi keliaakikon gluteenittomalla ruokavaliolla tai laktoosi-intolerantikon laktoosittomalla ruokavaliolla ja vakaumuksellinen erityisruokavalio voi kummuta esimerkiksi uskonnonharjoittamiseen liittyvistä syistä tai päätöksestä luopua kaikista eläinperäisistä tuotteista.

Erityisruokavaliot herättävät usein voimakkaita tunteita puolesta sekä vastaan. Ei ole olemassa yhtä ainoaa tapaa syödä ”oikein”.  Minä en voi sietää anista, mutta ymmärrän, että monet muut pitävät siitä kovastikin. Molemmat tavat suhtautua asiaan ovat yhtä ok, sillä olemme kaikki erilaisia mieltymyksinemme.

. . .

Ei ole olemassa yhtä ainoaa tapaa syödä ”oikein”.

. . .
Valitettavasti kuitenkin olen huomannut alati voimistuvan trendin liittyen erityisruokavalioihin. On yleistynyt tapa petkuttaa ja huijata ihmisiä syömään ruokia, joiden he luulevat olevan jotain muuta. Satunnaisesti kyse on ystävysten välisestä kisailusta hyvässä hengessä, mutta suurimman osan ajasta motivaattorina tuntuu olevan tarve osoittaa olevansa jollain tapaa oikeassa.

Ruokahuijaus astuu kuvioihin useimmiten silloin kun henkilöiden välillä on erimielisyyttä ruoan maistuvuudesta. Yksi osapuoli tyrmää tietynlaisen ruoan huonoksi ja puolestapuhuja tahtoo osoittaa toisen osapuolen mielipiteen ja/tai asenteen vääräksi.
Välillä ruokahuijauksen motivaattorina voi olla myös se, että tietyt erityisruokavaliot herättävät huijaajassa huomattavia negatiivisia tunteita tai niiden olemassaolon tarpeellisuus ei vakuuta. Tällaisessa tilanteessa ruoalla huijaava voi esimerkiksi koittaa syöttää kasvisruokailijalle salaa lihaa tai tarkoituksellisesti antaa laktoosia sisältäviä maitotuotteita laktoosi-intolerantikolle.

Pidän ruoalla huijaamista hyvin ongelmallisena ilmiönä. Ystävysten väliset hyvän mielen jekut ovat asia aivan erikseen. Haitallisuus astuu mukaan, kun koitetaan väkisin pakottaa toisia ihmisiä oman ajatusmaailman mukaisiksi.

 

Olen lukenut kokemuksia keliakiaa sairastavilta, joilla lähipiiri salaa ujuttaa gluteenia ruokien joukkoon, sillä joko he eivät usko keliakian olevan oikea sairaus tai he haluavat nähdä millaisia oireita kasa leivänmuruja voi aikaansaada.

Samaten olen kuullut kasvissyöjistä, joiden annoksiin lisätään salaa lihaa, kun koitetaan testata huomaako syöjä sitä.

Olen kuunnellut vierestä kuinka elintarvikealan ammattilainen kertoo pitävänsä laktoosi-intoleranssia täysin mielikuvituksen tuotteena ja laktoosista vatsaongelmia saavat kuvittelevat kaiken.

Ongelmia on myös erityisruokavalioleirissä. Seuraan useaa vegaanisen ruoan keskusteluryhmää, joissa lytätään voimakkaasti eläintuotteiden salakavala ujuttaminen toisille, mutta taputellaan selkään heitä, jotka vetävät höplästä pahaa-aavistamattomia sekaruokailijoita  syöttämällä erityisruokavaliotuotetta niin sanotun normaalin asemasta. Yhteistä näille kertomuksille on, kuinka sekaruokailija ei aavistanut mitään ja petkutus meni täydestä.

. . .

Toisten vakaumusta ja valinnanvapautta tulee kunnioittaa.

. . .
On luonnollista haluta olla oikeassa ja haluta toisten ajattelevan samalla tavoin kuin itse näkee maailman. Ongelmalliseksi asia muuttuu silloin kun toisten mielipiteitä koittaa muokata väkisin tai yksilöiltä viedään vapaus valita ja tehdä itsenäisiä päätöksiä.

Mielestäni kukaan ei voita tai todista omaa kantaansa oikeaksi ja paremmaksi huijaamalla toisia syömään ruokia, joita he eivät itse olisi lautaselleen valinneet. Allergiaa, yliherkkyyksiä ja autoimmuunisairauksien oireita pahentavien ruoka-aineiden nauttiminen tajuamattaan ei ole hauskaa. Jos vatsa on kuralla tai iho kivuliailla rakkuloilla, harvempi kiittää sitä, jonka idea oli tarkoituksella valehdella ruoasta.

Samat säännöt pätevät myös vakaumuksellisiin erityisruokavalioihin. Toisten vakaumusta ja valinnanvapautta tulee kunnioittaa. Petkutetuksi tuleminen ei lisää keskinäistä luottamusta.
Mikäli vaikka puolison ruokavalion toivoisi muuttuvan tai  perheenjäsenten ennakkoluulojen vähenevän, oikea tapa edetä on keskustella avoimesti ja sopia yhdessä vaikka ruokakokeiluista.
Jos tuntuu, että asia ei etene ja uuden kokeileminen ei kiinnosta ketään, anna olla. Pakottamalla, vääntämällä ja syyllistämällä ei synny positiivista muutosta ja lopultakin muuttaa voi vain itseään.  On ihan luvallista olla tykkäämättä kaikista ruoista.

 

Elikkäs.

Loppukaneettina kerrataan vielä:

Yksi.
Älä petkuta ketään syömään vääränlaista ruokaa tahallasi. Se ei auta sinua saamaan yhtään ystäviä tässä elämässä.

Kaksi.
Jos toivoisit perheesi syövän kanssasi samalla tavoin, keskustele aiheesta avoimesti ja kunnioittaen. Ei ole yhtä ainoaa tapaa syödä ”oikein”.

Kolme.
Makuaisti toimii jokaisella eri tavalla. Jos toinen ei tykkää lempiruoastasi, se on ok! Anna asian olla tai ihmetelkää yhdessä kuinka hassua on, kun yhden suussa kurkku on kitkerä, toisen suussa pirteänkirpeä. Joillekin myös ruoan rakenteella on valtava merkitys.

Neljä. (se kaikkein tärkein)
Ole kiva.
Ja ota vähän kakkua vaikka. Tai mistä nyt tykkäätkään, vaikka pasteijoista. Vatsa täynnä on helpompi olla kiva. Minäkin olen aina kivempi, kun vatsassa on ruokaa.

(Kunhan ei ole kaalia. Kaalin jälkeen en ole enää kiva, sillä kaali tekee monen päivän kurjuuden ja tuskan vatsaan. Älä syötä minulle salaa kaalia, sillä koitan olla kiva.)

. . .

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s